Vilken bilkamera är bäst och vad ska jag tänka på vid köp av bilkamera?

Bästa Bilkameran

När du överväger att köpa en bilkamera, eller Dashcam som det också kallas, är det viktigt att tänka på följande fem faktorer för att välja rätt modell och få bästa möjliga användarupplevelse:


1. Bildkvalitet och upplösning
En av de viktigaste faktorerna att tänka på är bildkvaliteten och upplösningen på kameran. Se till att välja en  bilkamera med hög upplösning, såsom 1080p eller 4K, för att säkerställa tydliga och skarpa bilder och videor som kan vara avgörande vid incidenter eller olyckor.


2. Vidvinkelobjektiv
En bred vidvinkel på kameran är viktig för att kunna fånga så mycket av omgivningen som möjligt. Bilkameror är vanligtvis utrustade med vidvinkelobjektiv som ger en bred synvinkel för att täcka både vägbanan och omgivningen runt fordonet. Det är värt att undersöka kameran du tänker köpa så att den har så bred synvinkel som möjligt.


3. Parkeringsskydd och rörelsesensor
Många bilkameror erbjuder parkeringsskyddsfunktioner så kallad 24h parkeringssensor, som aktiveras av en inbyggd rörelsesensor när fordonet är parkerat. Detta gör att kameran kan spela in och lagra videor om den upptäcker någon rörelse runt fordonet, vilket är användbart för att övervaka fordonet när det är parkerat.
Med vissa modeller av dashcams ingår den kopplingen som ska gå direkt till batteriet för att kunna driva kameran även när fordonet är avstängt. På andra modeller får man köpa till detta som tillbehör. Viktigt är att undersöka så att kameran i sig har möjligheten oavsett om kabeln behöver köpas till separat eller ej.


4. Wi-Fi-anslutning och appstöd
Många bilkameror erbjuder Wi-Fi-anslutning och en tillhörande mobilapp som gör det möjligt för användare att enkelt överföra och hantera inspelade videor från sina smartphones eller surfplattor. Detta ger användarna enkel åtkomst till sina inspelningar och möjlighet att dela dem med andra eller spara dem för framtida bruk.
Med anslutning via WiFi till kameran slipper du oftast att ta ut minneskortet för att se inspelningarna. Flera modeller av bilkameror har dessutom inbyggt minne som inte går att ta ut utan behöver hanteras via just WiFi.


5. Övriga funktioner och tillbehör
Ta också hänsyn till andra funktioner och tillbehör som kan vara relevanta för dina behov och preferenser, såsom GPS-spårning, röststyrning, nattsynsfunktioner eller molnlagring. Vissa modeller kan också ha inbyggda mikrofoner och högtalare för ljudinspelning och röstkommandon.
Just GPS kan vara nyttigt och roligt. Har bilkameran GPS registreras aktuell position i själva filmen som spelas in. Detta gör att du sedan på en karta kan se exakt hur fordonet färdats och var inspelningarna är gjorda.


Vilken bilkamera är då bäst?
Här på ActionKing säljer vi främst bilkamera / dashcam från DDPAI som är ett stort märke koncentrerade enbart på att tillverka bilkameror med hög kvalitet och smarta funktioner. DDPAI har kameror från de enklaste behoven till de mest avancerade med flera kameror, GPS, ADAS dubbla lagringsplatser mm. 
Generellt kan man säga att alla DDPAI kameror håller mycket hög kvalitet oavsett vilken modell du väljer.

Vilken bilkamera som är bäst just för dig beror på dina behov och hur du tänker använda den. Det är givetvis ingen större mening med att köpa en mer avancerad kamera än du har nytta av men samtidigt tänkta lite framåt och vilka funktioner du kanske ändå skulle ha nytta av längre fram.

Vi finns så klart här för att svara på frågor och funderingar om bilkamera så att du får rätt kamera för dina behov.
Kontakta oss gärna via formuläret, mail eller chatten så ska vi hjälpa dig till den bästa bilkameran!


Här hittar du den bästa bilkameran



En fråga som många ställer är: Får man använda bilkamera i Sverige?

Ja, det är tillåtet att använda en bilkamera, även kallad dashkamera, i Sverige. Dashkameror är tillåtna att använda för att spela in videor och övervaka trafiksituationer medan du kör. Det finns dock några viktiga regler och riktlinjer att följa när du använder en bilkamera i Sverige:

Dataskyddslagstiftning
Det är viktigt att följa dataskyddslagstiftningen när du använder en bilkamera. Det innebär att du inte får spela in andra människor utan deras samtycke på platser där de har en rimlig förväntning om integritet, som till exempel på privat mark eller i bostadsområden.


Siktlinjer

Placera din bilkamera på ett sätt som inte blockerar din sikt genom vindrutan eller andra rutor. Det är viktigt att ha en fullständig och obehindrad sikt när du kör för att säkerställa säkerheten på vägen.


Inspelning av ljud och video
Om din bilkamera spelar in ljud, se till att du är medveten om de lagar och regler som gäller för inspelning av ljud utan samtycke från andra personer i bilen. Att spela in ljud kan vara känsligt och kan kräva samtycke i vissa situationer.


Lagring av inspelningar
Om din bilkamera sparar inspelningar, se till att du hanterar och lagrar dessa inspelningar på ett ansvarsfullt sätt. Det kan vara klokt att regelbundet ta bort gamla inspelningar för att frigöra lagringsutrymme och undvika onödig lagring av personuppgifter.


Skriftligt medgivande
Om du använder din bilkamera för försäkringsändamål eller för att övervaka en fordonsflotta för en arbetsgivare, kan det vara klokt att få skriftligt samtycke från berörda personer innan du använder kameran på detta sätt.


I Högsta Förvaltningsdomstolens dom HFD 2016:71 fastställdes det att användningen av en kamera monterad i vindrutan på en bil är tillåten enligt kamerabevakningslagen. Domstolen kom fram till detta beslut eftersom en dashkamera inte anses vara en övervakningskamera enligt lagens definition. I sitt beslut betonades det att kameran inte var permanent monterad, att den endast filmade under färd och att föraren befann sig i kamerans omedelbara närhet när den användes. Eftersom kameran inte klassades som en övervakningskamera, krävdes inget särskilt tillstånd för att använda den enligt lagens bestämmelser.


I allmänhet är användningen av bilkameror i Sverige alltså tillåten och kan vara en användbar enhet för att öka säkerheten på vägen och ge bevis i händelse av olyckor eller tvister. Det är dock viktigt att använda dem på ett ansvarsfullt sätt och i enlighet med gällande lagar och regler.


Kategorier